Skip to Content

Op bezoek bij… Houdbaar

“Je kunt wel kijken, maar dat wil niet zeggen dat je wat ziet.” Het gaat om de manier van kijken en bij Houdbaar willen ze graag mensen bewust laten zijn van kijken naar dingen met andere ogen. “Ga voorbij die eerste laag”, zegt Peter. “Ik wil juist de diepere laag naar boven zien te krijgen.”

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Havenkwartierbewoner/-ondernemer Jan-Willem Seip gaat in gesprek met Houdbaar. Dit bedrijf zit in de kofferfabriek aan het Havenplein. Ongetwijfeld heb je hun dikke rode boek op de plank staan: de Deventer Beeldbijbel, hét 1250 pagina’s tellende jubileumboek ter gelegenheid van het 1250-jarig bestaan van de stad Deventer. In vijf weken tijd werden er 5.000 exemplaren van verkocht. Een aantal waarop menig landelijke uitgever stikjaloers zou zijn. Een ware bestseller dus. Dit jaar bestaat Houdbaar al weer 20 jaar. Een jubileumjaar. Met trots laat ik Peter Bos van Houdbaar aan het woord.

Wie zijn ze? En wat voor werk doen ze?

Houdbaar is een grafisch ontwerpbureau met enorm gepassioneerde mensen. Het zijn minimalisten met een fascinatie voor typografie, ritme en fysiek materiaal. Daarnaast creëren ze hun eigen bijzondere fotografie. Gooi deze elementen in een blender en er komen hele mooie ‘houdbare’ dingen uit.

Houdbaar helpt organisaties met branding, zowel online als in print. Daarnaast heeft Houdbaar een passie voor boeken! Ideeën die Houdbaar zelf initieert, hebben vaak als eindproduct een boek. Een fysiek boek, met mooi papier, een bijzondere omslag en een heldere vormgeving. Bij Houdbaar vinden ze dat je een boek moet kunnen vasthouden, er in moet kunnen bladeren. Een boek moet een belevenis zijn. Een heel andere ervaring dan een digitaal boek.

Ondernemer en oprichter Peter Bos is trots op het werk van Houdbaar. Neem nu het boekje ‘Tinnen soldaatjes’ met een oplage van slechts 250 stuks. Het speelt zich af in de tijd van de mobilisatie. Houdbaar gaf dit kleinood het karakter van 1939. Het werd gemaakt met technieken uit die tijd om het zo authentiek mogelijk te laten lijken. Een van de organisatoren van de Deventer boekenmarkt dacht zelfs dat het boekje echt vooroorlogs was. Voor de recente tentoonstelling BLIK in de Waag verzorgde Houdbaar de complete grafische vormgeving en dacht mee met het concept van de expositie. Bij Houdbaar bruisen ze van de ideeën.

Een andere opdrachtgever van Houdbaar is Witteveen+Bos. Voor hen deed Houdbaar de huisstijl en doen zij al jaren het jaarverslag en de nieuwskranten. Ook maakten zij een boek over duurzaamheid in verband met de verbouwing van het hoofdkantoor in Deventer. Ook deden ze de signing in het pand en maakt Houdbaar jaarlijks de publicatie van de Kunst+Techniek-Prijs van Witteveen+Bos.

Peter is begin 50 en heeft de grafische mts in Utrecht gedaan. Zijn vrouw Yolanda werkt bij de Rabobank en samen hebben ze een zoon van 17 (Hidde) en een dochter van 20 (Marit).

Behalve Peter werkt Viorica Cernica bij Houdbaar, zij is fotograaf en ontwerper. Chef bewaking is Tinus, de hond van Peter. Verder is er altijd ruimte voor een stagiair. Houdbaar huurt ook regelmatig specifieke expertise in om haar opdrachtgevers breed te kunnen bedienen.

Ze opereren prima naast collega-ontwerpers in het Havenkwartier als Bestwerk, Studio Wonder en Kommotiv, want ieder heeft zo zijn eigen specialisme. Peter zoekt de samenwerking door het bundelen van elkaars talenten. “Ik geloof heel erg in 1 plus 1 is 3”.

Waarom heb je ooit gekozen voor het Havenkwartier?

Houdbaar begon in 2000 in het Kunstenlab, het oude Akzogebouw aan het Laboratoriumplein. Het bedrijf moest daar weg omdat het werd omgebouwd tot appartementen. Het was de tijd dat de Kofferfabriek ontwikkeld werd. Peter sprong erin en wees andere bedrijven bij hem ‘op de gang’ in het Kunstenlab op de mogelijkheden van de loods. Kommotiv, Het Wep en Beeldtaal verhuisden mee.

Op de tweede etage van het Kunstenlab was Houdbaar redelijk onzichtbaar. Hier in de Kofferfabriek is dat wel anders. Peter: “Iemand stak eens zijn hoofd om de deur en vroeg ons of we ook huisstijlen deden…” Houdbaar ontwikkelde voor deze spontane binnenloper een toffe huisstijl en website. Dit dankzij het open karakter van de Kofferfabriek en hun etalage.

Zijn je verwachtingen van het Havenkwartier uitgekomen?

“De wijk hier is prachtig geworden. De diversiteit is geweldig met mooie architectuur”, antwoordt Peter. Wel vindt hij het jammer dat er te weinig ‘loop’ is in het gebied, te weinig reuring. Bedrijven als DOK H2O, Fooddock, PUNT, KoffieDok en PIKNIK verdienen veel meer aanloop.

Heb je nog interessante andere bezigheden?

Onder de naam Urban Junky heeft Peter een bijzondere bezigheid opgepakt. Hij ruimt troep op van de straat en maakt er vervolgens grafische collages van. Het idee ontstond toen Peter zijn hond uitliet. Hij ergerde zich aan de blikjes, sigarettenpakjes en papiertjes op straat. Peter heeft inmiddels altijd een zak bij zich. Als hij troep op straat ziet liggen, raapt hij het op. Eenmaal thuis maakt hij er composities van. Zo maakt hij de wereld een beetje schoner. Met gratis materiaal is hij zo op een heel eigen wijze met kunst bezig. De eerste compositie ligt klaar en een drietal andere zijn in ontwikkeling.

Vanwege de lockdown werkt Peter op dit moment thuis. In de serre van hun huis in de Zwolse buurt keek hij naar buiten en zag door de spiegeling in het raam een bijzonder beeld ontstaan. Hij richtte de Facebookgroep ‘Room with a view’ op. Inmiddels zijn er ruim 750 leden uit meer dan 20 landen die hun uitzicht vanuit huis delen. Peter is van plan de mooiste beelden te bundelen in een kunstachtige publicatie: “Als een tastbare herinnering aan het nu.”

Peter heeft ook een zwak voor industrieel erfgoed. Houdbaar is ‘Vriend van het SIED’ (Stichting Industrieel Erfgoed Deventer). Water en de bedrijvigheid van de haven trekt hem enorm aan. Hij is sinds een jaar sloeproeier en roeit met regelmaat op de IJssel.

Wat kun jij betekenen voor anderen in het Havenkwartier?

Houdbaar en Peter willen graag hun steentje bijdragen aan dingen die nog ontwikkeld gaan worden in het Havenkwartier. Ze willen zich inzetten voor dit gebied in de ruimste zin van het woord. Ook gaan ze graag samenwerkingen aan. Peter: ‘Wij willen graag meehelpen om dit gebied verder omhoog te tillen.’

Wat kunnen anderen in het Havenkwartier betekenen voor jou?

“Onderdeel zijn van ons netwerk van ondernemers, bewoners en ambassadeurs, dat zouden we tof vinden”, zegt Peter met zijn tomeloze enthousiasme. Op landelijk niveau wil Houdbaar haar naamsbekendheid verder vergroten. Dat ‘Nederland weet’ dat er een tof bureau in Deventer zit, samen met vele andere creatieven in het Havenkwartier.

Wat is jouw droom?

Als Peter vrijuit mag dromen, dan had hij graag gezien dat hun ontwerp voor Object One verkozen was. Een witte loods (naast de grijze en de zwarte) die overdag licht zou absorberen en ’s nachts als een baken licht zou teruggeven. Daar zou wellicht een mooie trekker als een museum of iets dergelijks in kunnen zitten. Wel iets met een rauw randje. Daarin geeft hij de kartrekkers van het eerste uur van het Havenkwartier gelijk. Maar wil je het rendabel maken, dan kom je al snel op een tweesprong. Wanneer blijft het rauw en wanneer wordt het commercieel? Je hebt beide nodig. Iets met een rafelrandje dat zijn eigen broek op kan houden. De verdere ontwikkeling van de tweede havenarm en het Roto Smeets-complex bieden wat dat betreft misschien extra kansen. Het wordt dan meer een gebied in plaats van ‘een wijk’. Peter: “Het is nu eigenlijk nog net wat te klein. Het mag wat meer expansie hebben. Meer aanloop. Meer reuring.”

Tot slot, over aanloop gesproken. Peter heet je welkom om te komen buurten bij Houdbaar aan het Havenplein 10 in Deventer. Peter: “Dan pas leer je ons echt kennen.”

Interview door Jan-Willem Seip en de tekstredactie door Tine Zevenhuizen.

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat zoekt of wil diegene nog? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartier die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 30 mei 2020
Houdbaar