Skip to Content

Op bezoek bij… de Knutselarij

“Laten we mooie dingen met elkaar gaan maken in het Havenkwartier.”

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Dit keer is Havenkwartierbewoner/-ondernemer Jan-Willem Seip in gesprek met Shuk-Yee Man van de Knutselarij. Deze is gevestigd aan de Mr. H.F. de Boerlaan 119.

Wie ben jij en wat is de Knutselarij?

Shuk-Yee Man laat je realiseren wat je allemaal kunt maken met afgedankte materialen. De Knutselarij is daar dé plek voor. Ook kun je -heel coronaproof- thuis aan de slag. Maar daarover zo meer.

Shuk-Yee Man is veertig jaar en getrouwd met Leon Scheffer. Samen hebben ze twee kinderen; een zoon van tien en een dochter van zeven. Ze is geboren en getogen in Twello en woonde tien jaar in Amersfoort.

In 2008 op het Klompenfeest in Twello zag ze hem staan, een knappe verschijning. Ze trok de stoute schoenen aan en sprak hem aan. Het was de eerste keer in haar leven dat ze zoiets deed: ‘versieren’. Ze zei: “Hoi, ik ken jou nog niet”. De vonk sprong over.

Shuk-Yee verkocht haar woning in Amersfoort en trok bij Leon in. Het is fijn om in Deventer te wonen, dicht bij familie en vrienden.

Na het vwo volgde Shuk-Yee een nieuwe opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: Design Technology. Na afloop wist ze niet wat ze wilde doen. Ze ging aan de slag bij de Rabobank en werkte daarnaast voor de gezelligheid in een kroeg. Daarna werkte ze als vormgeefster bij een sanitairbedrijf. Dit bedrijf ging failliet. Dát was het moment waarop ze koos om voor zichzelf te beginnen.

‘Shuk-Yee Styling & Vormgeving’ was de naam van haar bedrijf. “Lekker breed en dan kan ik nog alle kanten op … en dat is een beetje de rode draad in mijn leven”, zegt Shuk-Yee. Ze deed van alles. Decoreren, etaleren, ontwerpopdrachten … Alles wat Shuk-Yee leuk vond, pakte ze aan. Ze gaat niet voor die grote zak met geld, ze wil het vooral leuk vinden. Ook heeft ze een tijd voor MAN – bouwkundig bureau plattegronden voor makelaars getekend. In haar hoofd speelde het al langer: ze wilde gaan maken. Op diverse locaties in Nederland deed Shuk-Yee inspiratie op om ‘het maken’ gestalte te geven. Ze keek bij Mooizooi in Haarlem en bij Scrap XL in Rotterdam  Ze verzamelde allerlei restmaterialen en vond een prachtige startlocatie: een zolder op de Brink.

Shuk-Yee wil dat de mens zich bewust wordt van wat ie aan het doen is: spullen kopen en weer weggooien. “Een bijvoorbeeld: Kerst heeft dit jaar als themakleur paars. Dan gooien we de rode kerstspullen van afgelopen jaar maar weer weg. Wees zuiniger. Op alles… En vraag je af als je iets koopt: wil ik dit…? Het lijkt erop alsof spullen worden gemaakt om maar gedurende een korte periode mee te kunnen gaan. Neem nou kleding. Na hoeveel keer wassen, begint het al te pluizen? En hoe lang ging vroeger een föhn of een stofzuiger mee? Jarenlang. En de apparaten van nu…? De levensduur lijkt veel korter te zijn gemaakt. Het moet goedkoop en er moet heel veel van geproduceerd worden en daarna gooien we het overgrote deel weg.”

De wegwerpmaatschappij stuit Shuk-Yee enorm tegen de borst. En bij de consumptiemaatschappij hoort ook gehaast leven. Maken is de remedie. Uit je hoofd, lekker met je handen bezig zijn. Als je weet hoeveel energie en tijd er in het maken van spullen zit, durf je toch geen goedkope dingen meer aan te schaffen? Met zelfgemaakte spullen heb je ook een emotionele band. Je gooit ze minder snel weg. Ook op scholen zou hier meer aandacht voor moeten komen. Ik kook en maak ook met kinderen op scholen. Daarbij moeten ze lezen, rekenen, samenwerken, problemen oplossen. Leren door te doen is veel leuker”. Het is duidelijk: Shuk-Yee wil de wereld een stukje mooier maken.

De Knutselarij is de plek voor kinderfeestjes, een vriendinnendag of een vrijgezellendag. Maar ook was er een jubileumfeest van een echtpaar van 70 jaar. “Ik kan het niet, ik kan het niet, ik kan het niet…”, is wat ze zo vaak hoort. “Heb je het al geprobeerd? Nee? Doe maar dan…”, is steevast de reactie van Shuk-Yee.

Shuk-Yee bedacht ook de MAKERSACADEMIE. Hiermee wil ze juffen en meesters inspireren. Ze bedacht bijvoorbeeld de textielkoffer. “Waarom liggen er in elke klas wel kleurpotloden, maar bijvoorbeeld geen haaknaalden?”, vraagt Shuk-Yee zich hardop af.

Wat trok je zo aan om in het Havenkwartier te gaan werken?

De Knutselarij is gevestigd in ’the Man-building’. Haar broers Ho-Yin en Chun-Yin hebben dit eigenhandig gebouwd. Van het ontwerp tot en met de afwerking. Ze hebben hier ieder hun eigen woning. Hun moeder woont er ook. Zij ontfermt zich over de kinderen als Shuk-Yee bijvoorbeeld een kinderfeestje in De  Knutselarij heeft.

Het pand op de Brink moest Shuk-Yee vanwege verkoop verlaten. Op hetzelfde moment was ’the Man-building’ bijna af en de begane grond was nog vrij. De perfecte plek voor Shuk-Yee.

Zijn je verwachtingen over het Havenkwartier uitgekomen?

Als er geen corona is, zijn er dingen te doen in de wijk, denk aan ‘LOS’ en ‘Havenkwartier bruist’ En Marieke Peet die regelmatig een middag voor kinderen in de wijk organiseert. Shuk-Yee houdt van deze reuring.

Welke hobby’s heb je?

Maken, maken, maken. Én naar mooie dingen kijken. Niet alleen in musea, winkels, boeken en online, ook verpakkingen bijvoorbeeld kunnen haar intrigeren.

Koken is ook een grote passie. Ze houdt enorm van lekker eten. Haar meest favoriete keuken is de Aziatische. Ze koopt regelmatig de toko leeg. Aan recepten doet ze niet, ze voegt de ingrediënten bij elkaar op gevoel.

Wat kun je voor anderen betekenen in het Havenkwartier?

Een vaste groep kinderen uit het Havenkwartier komt graag klooien bij haar. Zij leren veel van Shuk-Yee. Ze leren om hun hart te volgen en zelfverzekerder te worden. Het gaat er niet om dat je leert zagen of zo. Wel hoe je je eigen ding doet en hoe je trots op jezelf kunt zijn. Niet braaf het voorbeeld van de juf volgen en dat met z’n allen namaken. Dan wordt een verwachting geschapen en die kan tegenvallen. Wel: hier heb je wat materiaal en daar kun je op deze manieren mee omgaan. Ga er maar lekker mee klooien en als het ‘niks’ wordt, dan is dat ook goed. Het gaat niet om het eindproduct, maar om de weg ernaartoe.

Shuk-Yee: “Ook grote mensen mogen hier komen voor een workshop of het bestellen van een maakpakket voor thuis. Zie deknutselarij.nl/maak-pakketten

Zo kun je bijvoorbeeld kerstdecoraties maken. In het pakket zit naast het materiaal een toegangscode tot de instructiefilmpjes. Je kunt stap voor stap met haar meedoen.

Wat kunnen anderen voor jou betekenen in het Havenkwartier?

De Havenkwartierders zijn haar ambassadeurs en het zou zo mooi zijn als ze Shuk-Yee weten te vinden.

Wat zou je graag gerealiseerd willen zien in het Havenkwartier als geld geen rol speelt?

“Deze plek met restmateriaal in het groot. Dus een grote loods met een afdeling waar met hout wordt gewerkt en een afdeling waar het drukwerk plaatsvindt en een hoek met het naaiatelier. Weg met je eigen gereedschappen. We gaan hier gewoon zitten en maken gebruik van elkaars kennis, handjes en gereedschap. Ook de oudere bewoners zijn van harte welkom om hun kennis en vaardigheden over te brengen. Samen maken, je nuttig maken en voelen. Samen met anderen zijn. Oh ja… en een keuken! Die komt er dan ook”, aldus Shuk-Yee met een twinkeling in haar ogen.

Interview door Jan-Willem Seip en de tekstredactie door Tine Zevenhuizen.

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat zoekt of wil diegene nog? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartier die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 30 november 2020