Goede Gespreksstof – In gesprek over de impact van kleding
Havenkwartier bewoonster Martine Nieuwenhuis werkt mee aan een prachtig boek waarin je op reis gaat door de wereld van kleding: waar komt kleding vandaan, hoe wordt het gemaakt en kan het ook anders?
Goede Gespreksstof is een veelzijdig en creatief boek voor jongeren, met inspirerende verhalen en waardevolle inzichten van koplopers en deskundigen uit de Nederlandse textiel waardeketen. In het boek worden complexe thema’s van de circulaire economie en de gevolgen van de wereldwijd versnipperde textielketen uitgelegd in heldere taal en kleurrijke illustraties.
Dit boek is echt een eyeopener! Door het boek leren jongeren op een speelse manier hoe onze kleding is veranderd van een vakkundig gemaakt product tot vluchtige mode en welke impact dat heeft op de aarde en de mens. Aan de hand van persoonlijke en professionele ervaringen krijgen jongeren helder inzicht in de keuzes die ze zelf kunnen maken.
Het boek wordt geschreven en uitgegeven door Stichting Fibershed NL (gevestigd in het Havenkwartier)!
Fibershed is een netwerk van gelijkgestemde textiel- en kledingondernemers die samenwerken aan de ontwikkeling van een nieuw kledingsysteem dat positief bijdraagt aan klimaatherstel en een inclusieve, lokale economie.
www.fibershed.nl
Om het boek te kunnen drukken, is Fibershed een crowdfunding gestart. Doe ook mee!
Quotes uit het boek
Martine Nieuwenhuis & Stijntje Jaspers foto
Als ouders van jongvolwassenen beseffen wij maar al te goed hoe hoog de druk is die jongeren tegenwoordig ervaren, ze moeten zowel sociaal als academisch uitblinken, ondanks dat dit niet bij iedereen past. Meer inzicht in de herkomst van onze kleding draagt niet alleen bij aan meer respect voor wat we dragen, maar toont jongeren ook beroepsgroepen die van belang zijn in de toekomst.
Stijntje Jaspers (Fibershed Nederland) – foto
De natuur kent geen afval, dit hebben wij mensen geïntroduceerd/gebracht, we moeten dit dus opruimen en vooral voorkomen!
Nanette Hogervorst (Sustainable fashion giftcard)
Als we willen dat jongeren vaker duurzame keuzes maken, dan dienen we duurzame kleding gemakkelijker herkenbaar en vindbaar te maken. En dat niet alleen,jongeren moeten daar ook de eerlijke prijs voor willen betalen. Dit prachtige boek behoort tot één van de vele oplossingen om bewustzijn over het belang van duurzame mode onder jongeren te vergroten.”Nanette Hogervorst, Sustainable Fashion Giftcard
Joline Jolink (JOLINE JOLINK) foto
“Als we over klimaat en mode praten, moeten we het hele systeem veranderen. Ontwerpers moeten verandering aantrekkelijk maken, ik kan als ontwerper verandering aantrekkelijk maken.”
“Ontdek je unieke zelf door zelf, of samen, iets te maken. Dat maakt je leven veel leuker!”
Annemieke Koster (Enschede Textielstad) foto
“Wat voor mij echt een eyeopener is: het kán gewoon echt niet dat kleding zo goedkoop is!”
Sebastiaan Kramer <Hul le Kes> foto
“We zijn niet meer gewend om de échte prijs voor kleding te betalen”
“Als je met naald en draad leert werken, kan je al heel veel zelf. Dat scheelt je geld.”
Jose Teunissen (Amsterdam Fashion Institute)
foto
De designer van de toekomst moet niet meer denken: ‘ik ga beroemd worden met een heel eigen stijl’. De designer moet zich richten op het creëren van kwaliteit voor een heel lang leven.
Kiki Hagen (D66, kamerlid) foto
Ik vind kleding al mijn hele leven leuk. Maar ik was in shock toen ik de enorme afvalbergen en het verhaal achter de textielbak zag.
Bert van Son (Mud Jeans)foto
Wees trots op wat je draagt, in plaats van bezig te zijn met sociale druk. Constant je outfit op social-media veranderen, kan ook met behulp van AI.
Martine van ’t Hul (Het Borduurburo) foto
“Als je met liefde iets hebt gemaakt, blijft het langer bestaan in de wereld.”
Thami Schweichler (Makers Unite, United Repaircenter) foto:
‘Maak kennis met mensen die moeite hebben om zich onderdeel te voelen van de samenleving.
Het zijn mensen als jij en ik, met dromen en talenten.
Voor een lokaal regeneratief Textiel- & Modesysteem
Volg ons op
Gepubliceerd op: 29 juni 2023