Tentoonstelling ‘Natural Stages’
Tentoonstelling over natuurbeleving met werk van Noortje Haegens, Marielin Simons, Susanne Sørensen en Stan Wannet.
Ook moeder natuur ontkomt niet aan de verfestivaliseringsdrang van de samenleving. De natuursector initieert al geruime tijd extra activiteiten en ingrepen om de natuurbeleving te kanaliseren en te intensiveren. Noortje Haegens, Marielin Simons, Susanne Sørensen en Stan Wannet tonen in hun werk de verhouding met de natuur of het natuurlijke. Dat levert idyllische beelden op, maar verwijst ook naar ambigue (doem)scenario’s.
In een reeks tentoonstellingen in het Kunstenlab beschouwen, bevragen, duiden en commentariëren kunstenaars het fenomeen van de verfestivalisering van de samenleving. In de tentoonstelling Natural Stages reageren vier kunstenaars op natuur én natuurbeleving. Er wordt al lang niet meer vertrouwd op de intrinsieke kracht van de natuur en op het vermogen van de mens om individueel en op eigen kracht te kijken. Kunstgrepen lijken onontbeerlijk. Hoeveel natuur is eigenlijk nodig om de natuur te beleven? Volstaat wellicht een ‘groene beleving’ in de white cube van de kunstruimte?
Kunstenaars
Zowel Marielin Simons als Stan Wannet voeren kunstgrepen uit op de natuur zoals wij die waarnemen. Bij Marielin leidt het tot een geïsoleerde, bijna idyllische wereld. Voor haar is het een uitdaging om veel verschillende materialen en media op een dusdanige manier in te zetten dat er een geloofwaardig beeld wordt gecreëerd. Dit levert een interessant spanningsveld op tussen echt en kunstmatig, tussen realisme en fantasie. Het werk van Stan richt zich op de vreemde intermediaire rol die de mens speelt – tussen dier en ding – als bezieler van de levenloze wereld. Met een nadruk op, en een voorliefde voor al de absurdistische eigenaardigheden die de mens maakt tot wat hij is in relatie tot zijn natuurlijke en eigen omgeving.
Noortje Haegens constateert dat steeds meer mensen de emotionele verbondenheid met de ruimte en de natuur verliezen. Door de versnelling van het leven en de toegenomen mobiliteit wordt de ruimte meer en meer een doorgangsruimte en worden wij als mens dus veeleer passanten, toeristen, nomaden die innerlijk los zijn komen te staan van onze leefomgeving. Voor haar zijn – om van de rijkdom van de wereld en van natuur en landschap te kunnen genieten – rust, stilte, aandacht en dus een zekere traagheid noodzakelijk.
Susanne Sørensen onderzoekt in haar werk de kolonisatie van de mens op de natuur én andersom. In de animatie ‘City Plant’ bijvoorbeeld zie je een proces van settlement dat vredig begint maar gaandeweg verontrustende vormen aanneemt; een vergelijking met een woekerende cel of plant en een woekerende stad die uitbreidt.
De tentoonstelling is op zondag 19 maart feestelijk geopend en nog tot en met 30 april te zien in Kunstenlab.
Deur open: 13:00 - 17:00 uur
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: Kunstenlab
Website organisator
Facebook Event
Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda