Scars of the City en Man van Duigen
Ter gelegenheid van de voorstelling Objectomania is er van 15 t/m 25 september een expositie van beeldend werk van TAMTAM te zien bij WILLIE.
Archeoloog van de moderne tijd
Van Gérard Schiphorst is te zien: Scars of the city. Een twintigtal foto’s van littekens van leven uit Dresden, Valouze (F) en Deventer. Oude muren en andere verweerde oppervlaktes van heel dichtbij gefotografeerd. Als een archeoloog van de moderne tijd zoekt Gérard met de lens het juiste kader, op zoek naar waar slijtage en tekenen van menselijke aanwezigheid hedendaagse muurschilderingen hebben achtergelaten. Een zoektocht naar de ziel van de samenleving die tevoorschijn komt als het decorum allang is afgebladderd.
Gérard Schiphorst kreeg op 7 jarige leeftijd van zijn vader, die fotograaf was, diens oude fototoestel. Een degelijke spiegelreflex camera met daarbij een macrolens. Hij raakte gefascineerd door de wereld die hij door die lens ontdekte. Dingen en oppervlaktes bleken van heel dichtbij onvermoede geheimen te herbergen. Sindsdien was hij regelmatig te vinden met zijn lens bijna tegen een muur aan of liggend in het gras om insecten, bloemen en steentjes van heel dichtbij te fotograferen. Die fascinatie voor structuren en oppervlaktes in extreme close-up is gebleven. En de collectie foto’s is blijven groeien. Ook in zijn huidige theaterwerk gebruikt hij samen met Marije van der Sande afgedankte schijnbaar waardeloze dingen en materialen waarvan de verweerde oppervlaktes een verhaal vertellen.
De video die hij voor de voorstelling OBJECTOMANIA maakte is ook gebaseerd op extreme close-ups. Maar dan dit keer niet van slecht onderhouden muren en stadmeubilair, maar van beroemde kunstwerken die miljoenen waard zijn. Met zijn video camera slechts enkele centimeters van de lens ging hij dit keer op zoek naar de ziel van de kunstenaars.
Man van Duigen
Van Marije van der Sande is op de expositie een groot werk te zien. De Man van Duigen. Ook daarin is de verweerde textuur van het materiaal belangrijk. Onderdelen van een als afval gedumpt houten vat werden opnieuw geassembleerd tot een krachtig beeld.
Marije maakt in het verlengde van de theatervoorstellingen van TAMTAM, beeldend werk met opgeraapte spullen, waarin de voorstelling weliswaar tot stilstand is gekomen, maar waarin de fantasie van de toeschouwer in beweging wordt gezet. Ze neemt de dingen even apart, isoleert ze van hun omgeving en vraagt daarme de aandacht voor hun schoonheid. Meer werk van haar is te zien in de foyer van het werkplaatstheater van TAMTAM. Scheepvaartstraat 7, waar ook de Objectomania voorstellingen zijn.
Deze tentoonstelling wordt gesponsord door Foto Hekkert en Stoop & Co.
Tijd: 00:00
Entree: gratis!
Locatie: WILLIE
Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda