Skip to Content

Instruments Make Play – tentoonstelling

Na het succes van eerdere edities in 2017 en 2019, staat er dit jaar opnieuw een door De Perifeer geïnitieerde Instruments Make Play tentoonstelling op het programma in Kunstenlab. Met werk van Pierre Berthet & Rie Nakajima, Thordur Hans Balderson, Carmen Molenaar en de Muziekspeeltuin. In de tentoonstellingsperiode vinden bovendien verschillende performances, concerten en andere activiteiten plaats.

Activiteitenprogramma

15/09: Opening – oa. performance Rie Nakajima & Pierre Berthet
22/09: Klassiek met een Twist – concert Passepartout Duo
22/09: Klassiek met een Twist – concert Roos Diepenmaat
26/10: Film met lezing/Q&A Joost Rekveld
03/11: Optredens van Pierre Berthet, Nora Mulder, Paul Devens

Er worden nog meer activiteiten toegevoegd.

Pierre Berthet & Rie Nakajima

Pierre Berthet is een muzikant, componist, uitvinder en geluidskunstenaar uit Luik. Hij studeerde aan conservatoriums in Brussel en Luik. Hier vond hij een fascinatie uit zijn jeugd terug: het maken van muziek door met objecten te schudden, gooien, slaan of aaien. Sindsdien ontdekte hij allerlei manieren om muziek te maken: van het blazen met stofzuigerbuizen tot het ‘tot leven wekken’ van dode planten.

Rie Nakajima is een Japanse beeldend kunstenaar die woont in Londen. Ze maakt geluiden door alledaagse objecten te combineren met gemotoriseerde apparaten. Zo krijgen bekende objecten opeens een stem en komen ze tot leven. Haar werk krijgt vorm in installaties en performances. Door haar sculpturen met geluid te combineren, ontstaat er iets wat je vooraf niet had kunnen bedenken.

Pierre Berthet en Rie Nakajima werken sinds 2013 samen onder de titel ‘Dead plants and living objects.’ In de grote zaal van Kunstenlab tonen zij een aantal installaties die ze samen gemaakt hebben. Ze bevatten gedroogde bloemen met schuddende zaadlijsten, een paraplu waar een motortje op tikt en een object aan een slinger.  Sommigen maken geluid doordat er timers opzitten die ze in beweging brengen. Anderen maken pas geluid door de aanwezigheid van jou: dus neem plaats op de stoel, wandel langs te werken en raak ze vooral aan als je daartoe wordt uitgenodigd. Bij de werken die je mag aanraken staat het duidelijk vermeld.

Thordur Hans Balderson

Thordur Hans Balderson komt uit Reykjavik en woont in Den Haag. Zijn werk ‘Queue-ceu’ bestaat uit een felgekleurde borstel uit een autowasstraat. Muzikanten kunnen in een rij (queue) gaan staan en wachten op een signaal (cue) om te beginnen. Eén voor één spelen de muzikanten: hun muziek bepaalt de beweging van de borstel, die ook geluid maakt als die beweegt. De blauwe en oranje haren zwiepen tegen metaal. Soms hard, soms zachtjes als de wind. Wanneer een muzikant met de borstel speelt, ontstaat er een samenspel: een jamsessie.

Tijdens de opening zullen een aantal muzikanten in dialoog gaan met dit instrument. De borstel neemt eerst de rol aan van danser, met sierlijke pirouettes en scherpe en precieze bewegingen. Maar verandert al snel in een dirigent en eigen instrument. Het werk combineert twee verschillende ervaringen: het wassen van je auto en het bewegen van de borstels over je ruit én het luisteren van muziek terwijl je auto wordt gewassen. Volgens de kunstenaar zijn de twee met elkaar verweven.

Carmen Molenaar

Carmen Molenaar komt uit Arnhem en werkt in het startersatelier van het Havenkwartier. Met haar werk bevraagt ze de relatie met onze omgeving en hoe we samen kunnen leven met de natuur; met onze niet menselijke buren. De kunstenaar is op zoek naar verborgen, verdwenen of vergeten verhalen van de natuur en verdiept zich in de ecologie en geologie van haar omgeving. Bergen, rivieren en de bewegingen van de aarde spelen een grote rol in haar werk en ze ziet hen dan ook als partners tijdens het maken van haar werk.

In de projectruimte toont zij instrumenten met de titel Sounds of Sediment, waarin zij het landschap rondom haar woonboot een stem geeft. Ze zijn gemaakt met klei uit de rivieroever en hun vorm heeft steeds een directe link met het landschap. Zo zijn de verschillende fluiten gevormd naar stenen uit de rivierbedding, een xylofoon gemaakt van klei uit verschillende vindplaatsen in de uiterwaarden en corresponderen de 12 tonen van een ander instrument met de waterstand van de rivier in een jaar.

De Muziekspeeltuin

De Muziekspeeltuin is een initiatief van Maite Roest en Laura Delgado. Het duo gelooft in de kracht van spelenderwijs leren. In hun ideale wereld wordt er niet alleen gewerkt met strak omlijnde opdrachten en eindeloos repeteren, maar is er volop ruimte om te spelen en muziek te ontdekken. In de projectruimte staan een aantal instrumenten waarmee je op ontdekkingsreis kunt gaan. Speel op synthesizers die je samen met anderen kunt bespelen en druk op alle knoppen. Er is een Dato DUO aanwezig speciaal gebouwd voor spelers van 0-99 jaar, ontwikkeld door Dato Musical Instruments. Daarnaast is er een grotere synthesizer die je met nog meer mensen tegelijk kunt bespelen en die eruitziet als een speeltuin.

De instrumenten in de Muziekspeeltuin zijn geschikt voor iedereen die zich identificeert als spelend mens. Iedereen is welkom om plaats te nemen en de instrumenten eens uit te testen. Wat gebeurt er als je aan een knopje zit, in beweging komt en ergens aan draait? En wat gebeurt er als iemand anders mee begint te spelen? De Muziekspeeltuin is ontstaan als afstudeerproject voor de Master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

INSTRUMENTS MAKE PLAY

Instruments Make Play is een initiatief van de samenwerkende organisaties Klangendum/Worm in Rotterdam, Kulter in Amsterdam en De Perifeer in Deventer, en is volledig gericht op bouwers en bespelers van zelf uitgevonden instrumenten.

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Kunstenlab en wordt financieel ondersteund door Mondriaanfonds, Provincie Overijssel en Gemeente Deventer.

Datum: 15 september 2024 - 3 november 2024
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: Kunstenlab
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda